2014. június 24., kedd

Kedd - Mit olvasok most?


A keddi téma: Mit olvasok most? Ezeken a napokon beszámolok az adott pillanatban folytatott olvasmányomról. Elmondom hol tartok,hogy tetszik és mik a véleményeim (eddig).
Kicsit megkésve az osztálykirándulás miatt, de elkészült.

 Az aktuális könyv,pedig:
J.R.R.Tolkien - A hobbit



A tartalma:

Ha megmozgatják a fantáziádat az oda és vissza történő utazások, amelyek kivezetnek a kényelmes nyugati világból, a Vadon szegélyén túlra, és érdekel egy egyszerű (némi bölcsességgel, némi bátorsággal és jelentős szerencsével megáldott) hős, akkor ez a könyv tetszeni fog, mivel épp egy ilyen út és utazó leírása található benne. A történet a Tündérország kora és az emberek uralma közti réges-régi időkben játszódik, mikor még állott a híres Bakacsinerdő, és a hegyek veszéllyel voltak tele. Az egyszerű kalandozó útját követve útközben megtudhatsz (ahogy ő is megtudott) – ha még nem ismernéd mindezeket a dolgokat – egyet s mást a trollokról, koboldokról, törpökről és tündékről, s bepillantást nyerhetsz egy elhanyagolt, de lényeges időszak történelmébe és eseményeibe. Mert Zsákos Bilbó úr számos jelentős személynél járt; beszélt a sárkánnyal, a hatalmas Smauggal; és akaratán kívül jelen volt az Öt Sereg Csatájánál. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel ő egy hobbit. A hobbitok fölött a történelem és a legendák mind ez idáig átsiklottak, talán mert rendszerint többre tartják a kényelmet, mint az izgalmakat. Ez a személyes visszaemlékezések alapján készült beszámoló, amely Zsákos úr egyébként csendes életének egy izgalmas évét írja le, azonban képet adhat erről a becses népről, akik (úgy mondják) manapság megfogyatkoztak. Mert nem szeretik a zajt.


Hol tartok most?
Lassan elérem az egy harmadát, de még csak a 84. oldalon járok.


Cselekményben?
A törpök a koboldokhoz kerültek fogságba, míg Bilbó egyedül maradt. Így hát elindult előre ahol összetalálkozik Gollammal. Egy találós kérdés versenyt rendeznek, ahol ha Bilbó veszít Gollam megeszi őt, de ha nyer, elengedi az útjára.


Eddig miről szól?
Gandalf megtalálta a tökéletes betörőt-Bilbót-, és odateremtett egy találkozót a törpökkel, akik visszaakarják szerezni azt, ami az övék volt. Kiakarják űzni Smaugot, a sárkányt az otthonukból. Bilbó velük megy, mert ez egy kaland számára, és mert a törpök hasznát vehetik a hobbit csendes járásának.


Hogy tetszik eddig?
Filmen már rengetegszer láttam, és az elbűvölt, így kellő elvárással indultam a könyvnek. És nem csalódtam. Nagyon tetszik, kissé humoros, jó a leírás, Tolkien fantasztikusan és nagyon olvasmányosan ír.


Fogom folytatni?
Teljesen biztos, hogy fogom. Mindenképp érdekel a történet vége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése