2014. június 13., péntek

Gayle Forman - Csak egy nap


Tartalma:

Allysont, a burokban nevelt amerikai lányt érettségi ajándékként a szülei befizetik egy nyugat-európai körútra. Londonban, egy szabadtéri Shakespeare előadáson találkozik Willemmel, a lezser holland színésszel, és azonnal kipattan közöttük a szikra. Amikor a sors másodszor is összehozza őket, Allyson rá nem jellemző módon letér a járt útról, és követi Willemet Párizsba. A szikrából egyetlen nap alatt fellobban a láng… amíg Allyson arra nem ébred az együtt töltött viharzó nap után, hogy Willem elment.
A sorsfordító napot az önmegismerés éve követi: Allyson megszabadul a belé nevelt korlátoktól, hogy megtalálja igazi szenvedélyeit és talán az igazi szerelmet.

Oldalak: 392 oldal
Műfaj: kortárs,ifjúsági,romantikus,amerikai

Vélemény:
Olyan jó ilyen könyveket olvasni! Amik lekötik az egész délutánodat, aztán egy brutális függővéggel ér véget, és te mégsem tudod utálni az írónőt, mert végül is egy tökéletes befejezés lett a könyvhöz, és lesz második része is , ahol majd kiderülnek a dolgok.
A könyv  romantikus, és részben nyomozós is, ahogy pár adatból próbálunk megkeresni valakit. De mindig a véletlenek győznek, azok határozzák meg az életünket, és nem tudunk ellenük tenni semmit. Hozhatnak jót és rosszat is, de mindenképpen meglepetés lesz.
Allysont nem irigylem. Folyton nyomás alatt van, mindig benne van a megfelelni akarás, hogy teljesítenie kell a szülei boldogsághoz, és nem akar csalódást okozni nekik, mivel sajnos nem lehetett testvére. Ezek a dolgok miatt nem lehetett teljesen boldog. Amikor az Európai útra megy, annak sem örül úgy igazából, de úgy tesz, hogy a szülei boldogok legyenek. Ám, Angliában egy szórólapot osztó sráctól kap egy meghívást, hogy színházi Hamlet helyett, nézzék meg kint a Vízkeresztet. Allyson, és barátnője: Melanie,elmennek erre a helyre,ahol egy fantasztikus előadást látnak. Megismerkednek Willemmel.
Allyson

És itt jön el a rég várt boldogság. Meg a véletlenek. A London felé menő vonaton újratalálkoznak, és felajánlja Allysonnnak, hogy menjen vele Párizsba. Mármint vele, egy nap ismertség után. Mivel, Alllyson ilyet még sosem csinált, és kiszeretne törni a burokból, elfogadja. Átszállnak az Eurostarra és irány Párizs! Úgy, hogy nem tudjuk a nyelvet, nincsenek kint ismerőseink, nem ismerjük a helyeket, nincs térképünk, és semmi támpontunk, nehéz várost nézni. És mégis könnyű. Csak egyszerűen hagyni kell, hogy eltévedjünk. Ők is hagyják, és olyan helyekre jutnak el, amelyeket véletlenszerűen választanak ki. Várost néznek, egyre jobban összemelegedek. A parkban feküdve lány sikolyt hallanak, és Willem rögtön ugrik, hogy segítsen nekik, majd addig hergeli a két támadót, amíg őket nem kezdi üldözni. Az egyik egy törött üveget dob Allyson nyakába, ami ugyan  nem nagy seb, de Willemnek így is számít. Aznap még eljutnak egy művésztanyára. Vagyis nem is eljutnak, inkább betörnek. Ott megtörténik az a dolog, minden szép és minden jó, amíg másnap Willem el nem tűnik.
Allyson teljesen össze van törve, mindig fáradt az egyetemen, lerontotta az átlagát, egyáltalán nem önmaga. Próbálja elnyomni a benne lévő Lulut, próbál nem gondolni Párizsra. Az anyjával egyre jobban nem jönnek ki, mert a nő megtervezi az egész életet. Később,amikor már megtanult franciául, visszamegy Párizsba megkeresni Willemet. Habár nyolc adattal nehéz, országokat-városokat átszelve keresi szerelmét. Majd megint előjönnek a véletlenek amelyek a sorsát alakítják.
Allyson az egész könyvön át folyamatosan változik. Az okos, jó kislányból, lesz egy kalandos Lulu, majd egy összetört szellem, majd újra Lulu. Szerettem őt. Okos, intelligens, és kiáll magáért, nem hagyja hogy tovább mondják meg neki a saját életét. 
Willem nagyon szimpatikus férfi szereplő. Tud rengeteg nyelven, holland, vicces, és egy csajmágnes. Nem lett a kedvenc férfi szereplőm, de azért nemvolt vele semmi bajom.
Willem

Tetszett ez a könyv. Habár kicsivel én többet vártam, nem csalódtam benne. Igaz, a közepe felé kissé lelassult, a holtpontot elhagyva már újra nagyon jó lesz a cselekmény. Mindenkinek ajánlom,aki szereti a romantikus-utazós-nyomozós regényeket.

Pont: 5/4,5
Kedvenc részek: macaron ígéret, Párizs,Hollandia
Szomorú részek:üveges jelenet, Willem eltűnése
Egy szóval való jellemzés: kaland

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése