2014. szeptember 28., vasárnap

John Green - Alaska nyomában


Tartalma:


Első pia
Első balhé
Első csaj
Utolsó szavak
A tizenhat éves Miles Haltert elbűvölik a híres emberek utolsó mondatai és unja otthoni biztonságos életét. A középiskola után rábeszéli szüleit, hogy írassák be egy bentlakásos iskolába, mert abban bízik, ettől talán megváltozik addigi unalmas élete. Itt ismerkedik meg Alaska Younggal, az okos, vicces és halálosan szexi lánnyal, valamint Chippel, az ösztöndíjas zsenivel, aki kollégiumi szobatársa lesz.
Százhuszonnyolc nap alatt Miles élete gyökeresen megváltozik, miközben Alaskát önpusztító viselkedése a végső tragédia felé sodorja.
John Green Alabamában járt bentlakásos iskolába, amely nem sokban különbözött az Alaska nyomában Culver Creekjétől. Az Alaska nyomában az első regénye.

Kiadó: GABO Kiadó
Oldalak: 292 ; 296
Puha: ISBN: 9789636899158
Kemény: ISBN: 9789636899158
Fordította: Szabados Tamás
Műfaj: ifjúsági, szerelem, gyász, regény

Vélemény:
John Greenhez már volt szerencsém, a Csillagainkban a hiba nagy kedvencem, így igazán kíváncsi voltam, hogy milyen is az első regénye, és ott is hozta-e azt a színvonalat, mint a másik könyvben. A válasz, igen, hozta.

A főszereplő most egy 16 éves fiú, aki ki szeretne törni az életéből, barátokat szerezni és önállósulni. Habár Miles a neve, egy ottani fiú, Ezredes (Chip) rögtön elnevezi Pufinak, a vékonysága miatt, és ez így is marad a továbbiakban is.  Itt megismerkedik Alaskával, aki volt olyan szerencsés, és saját maga választotta ki a nevét. A lány imád olvasni, idegen szavakkal dobálózni, eszméletlenül okos, vicces és érdekes lány. És más.
"Te azért cigizel, hogy élvezd, én azért, hogy meghaljak"
Pufi egyre jobban kedveli Alaskát, azonban neki van barátja, a fiúnak pedig egy alakuló kapcsolata a külföldi Larával. Tehát, titokban imádja és tiszteli a lányt. A könyvben rengetegszer elhangzik egy-egy utolsó mondat híres emberektől. Jó volt, hogy azonkívül, hogy szeret videojátékozni, Pufinak ez a hobbija. Emellett nagyon sok kérdés feszeget még a könyv, amelyek mindig ott rejtőznek a tudatunkban, de nem biztos, hogy meg tudjuk válaszolni őket.
"Hogyan jutsz ki a szenvedés labirintusából?"

Milesban az a jó, hogy egyszerű fiú, nem akar több lenni a karaktere, mint ami. Normális, hétköznapi tizenhat éves fiú érdekes hobbival, szerelemmel, egészséges szexuális vággyal. Könnyen kedvelhető szereplő, örülök, hogy végre egy fiú szemén keresztül láttuk a történetet, bár örültem volna néhány Alaskás részhez.

Alaska amolyan főszereplő, mint ahogy a cím is mutatja. Az egész lány karaktere teljesen kiismerhetetlen, sosem tudod mire gondol, milyen lesz a hangulata holnap, vagy hogy mit fog legközelebb csinálni.
"Amit muszáj  megértened rólam, hogy én egy mélyen boldogtalan ember vagyok."


Az egész könyvön keresztül végig húzódik a feszültség, mert a fejezetek címe mindig valamennyi nappal azelőtt. Nem tudod mi fog történni, csak olvasod és olvasod, egyre jobban izgulsz, hogy mi lesz, szinte nem tudod letenni. Habár nem a legvidámabb könyv, kissé szomorkás hangulatú, mégis vannak benne könnyebb részek. Ilyen például, hogy az egész iskolaévben balhé követi a balhét. Valaki mindig kitalál valami újat, ezért több vicces rész is található benne. Mint a csillagainban a hibában, itt is erősek a mellékszereplők. Ott imádtam Isaac-et, itt Chip volt a kedvencem.

Van egy óriási dolog, amit nem fogok elspoilerezni, de ehhez kapcsolódik a fejezetek címe, és a könyv fele erről fog szólni. Meghatározza a jövőt, új titkokra derül fény.

"Megyek megkeresni a Nagy Talánt."

John Greennek van egy saját stílusa, ami mind a Csillagainkban a hibában, mind ebben a könyvben megelevenedik. Nem tudom eldönteni, hogy melyik könyv tetszett jobban, más dolgok miatt szeretem őket. Nem tudom azt mondani, hogy ez a könyv nem drámai, mert az, másmilyen módon. Mind a kettő könyvben vannak könnyedebb részek, de azért főleg feszültséggel vannak tele. Aki olvasta a Csillagainkban a hibát, mindenképpen olvassa el ezt is, szerintem nem fognak csalódni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése