2015. május 18., hétfő

Chanda Hahn - Bűbájtalan


Fülszöveg:


Mina Grime az iskola lúzere, egészen addig a napig, amíg meg nem menti a suli legmenőbb pasijának az életét egy iskolai kiránduláson. Egy csapásra minden megváltozik, a lány hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és minden lépését a szerencse kíséri. De mikor már a dolgok nem is mehetnének jobban, Mina édesanyja bejelenti, hogy elköltöznek. Mina kérdőre vonja édesanyját, aki kénytelen elmondani a családi titkot. Mina Grime valójában a Grimm testvérek leszármazottja, és egy átok terheli őt, mely generációról generációra öröklődött. Vannak rések, ahol az emberek és a tündérek világa összeér, ezen a mesevilág lényei átszöktek, és az emberek bosszantásával múlatják az időt. Mikor az emberek megelégelték, alkut kötöttek a varázslényekkel. Azok megígérték, hogy ha az emberek végigjátszák az összes mesét, és sikeresen befejezik a történeteket, visszamennek saját világukba. Ám a mesék gyűjteménye egyszer csak életre kelt, és saját maga kezdte irányítani a történeteket, megnehezítve ezzel az emberek dolgát. Olyannyira, hogy bár a Grimm testvéreknek több mint 170 mesét sikerült végigjátszani, nem tudták mindet befejezni. Így öröklődött az átok generációkon át. Most Minán a sor, hogy belépjen a mesevilágba és megtörje az évszázados átkot.
Kiadó: Maxim Kiadó
Oldalak: 256 oldal
Puha: ISBN: 9789632615417
Műfaj: urban fantasy, ifjúsági, romantikus

Vélemény:

Ki ne hallott volna a Piroska és a farkas meséjéről? Vagy a Jancsi
és Juliskáról? Esetleg a Hófehérkéről? Több közös vonáson kívül meg kell említeni, hogy mindkettőt a Grimm testvérek gyűjtötték. És itt a testvérpáros neve a kulcs, hiszen az egész történetet a Grimm testvérek átka szövi át.
Először is szeretnék gratulálni az írónőnek, hogy ilyen egyedi sztorit írt, valamint azt, hogy teljesen mai közegbe tette át az ikonikus meséket, mindezt úgy, hogy a történet teljesen megmaradt.

Na, és még azt is szeretném kiemelni, hogy minden kis apró utalásra figyelni kell, mert nekem például csak akkor esett le egy-két dolog, amikor már leírták a könyvben is. 

Először a főszereplőt nem igazán kedveltem, de ahogy haladtam a könyvben előre, egyre jobban szimpatikusabbá vált. Számomra kicsit sok volt, hogy ennyi bénaság történt vele, azonban már egy idő után hozzászoktam. Mármint oké, vannak kicsit ügyetlen emberek, de azért ennyire nincsenek. Ezt leszámítva egy igazán mai, tinédzser főszereplőről van szó, akit minden esetlenségétől eltekintve lehet kedvelni.

Jó YA regényhez híven megint belefutunk egy szerelmi háromszögbe. Ugyanaz a klisé: kissé félénk lány, jófiú álompasi, rosszfiú álompasi. Éééés szokás szerint a rosszfiú megint jobban bejön, mint a másik legény. Nem azt mondom, hogy Brody (alias jófiú) nem lenne egy kedves, figyelmes barát, de számomra kissé unalmas volt a karaktere Jareddel (aka rosszfiú) szemben, aki az a tipikus cinikus és megfejthetetlen karakter. Jaj, azért megemlítem, hogy természetesen mindkettőjüknek tetszik Mina, bárhogy is mutatják ki.
Jared és a Grimm könyv

Meg kell említeni egy mellékszereplőt, Nant, aki Mina legjobb barátnője. Számomra a lány igazán üdítő volt, vicces, pörgős, az a kicsit őrült a baráti körből, de az, aki sohasem hagyná cserben a másikat. Jófej volt, remélem a következő részekben is sokat fog megjelenni.

Volt még egy negatív dolog a könyvben, ami igazából maga a hosszúsága volt. Nagyon kis rövid könyv, főleg, hogy körülbelül a felénél indul be igazán a történet. Sajnos ahogy nézem a további rész is 300 oldal körül van, de azért bízom benne, hogy ott előbb fog ,,elkezdődni" a történet. (Apropó az ötödik rész, a Forever külföldön júniusban fog megjelenni)

Egy fantasztikus történet lehetett volna, azonban így is, a kis hibáival együtt élvezhető volt. Gyorsan el lehet olvasni, körülbelül egy délután elég rá, viszont tényleg izgalmas, én speciel egy huzamban  olvastam ki. Tényleg jó lett volna, ha egy kicsit hosszabb a sztori! 
Első részként nem volt annyira robbanóan jó, amennyire számítottam, de azért annyira nem vagyok csalódott és bízok benne, hogy a további részek még egy lapáttal rátesznek a történetre. Aranyos könyv, tündérekkel, varázslattal, grimm mesékkel, egy eredeti alapötlettel, és még jobban kifejtésre váró cselekménnyel. Kíváncsi vagyok, hogy a következő részekben milyen grimm történet fog megelevenedni a lapokon, meg hogy Mina hogyan fog boldogulni a varázslatos, ámde veszélyes tündérvilágban.

Összességében tetszett a történet, és szerintem folytatni is fogom, de azért remélem, hogy nagyobbat fognak ütni a következő részek, mert tele van nagyszerű lehetőségekkel a történet. YA könyvként és annak olvasójaként hozzászoktam már ezekhez a klisés dolgokhoz, de aki nem igazán bírja őket, az se keseredjen el, mert a történet kárpótolni fogja érte.
A sorozat eddigi megjelent részei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése